• سخنان حکیمانه    :   زندگی را طی کن    آنگاه که بر بلند ترین قله هایش رسیدی لبخند خودت را نثار تمام سنگ ریزه هایی کن که پایت را خراشیدند...!!!  
  • خواص ادویه ها و گیاهان دارویی

    هر یک از انواع ادویه، خواص و طعم منحصر به فردی دارد. ادویه در مقایسه با میوه و سبزی، آنتی اکسیدان بیشتری دارد کهبا بیماری های مختلف مقابله می کند. از آن جا که هر ادویه، خاصیت ویژه ای دارد، بهتر است قبل از مصرف از خواص آن مطلع شوید. ادویه در پیشگیری و درمان بیش از ۱۵۰ بیماری موثر است. ادویه سرشار از آنتی اکسیدان است و خاصیت ضدالتهابی دارد و باعث کاهش وزن می شود. در فصل سرما، سوخت و ساز بدن به طور چشمگیری کند می شود، میزان نیاز به خواب افزایش پیدا می کند و میزان انرژی نیز افت می کند. در این فصل بدن به گرما نیاز دارد اما چه ادویه ای این گرما را در بدن ایجاد می کند: (البته میزان مصرف ادویه بر حسب مزاج فرد متغیر است.)

    ادویه های مناسب فصل سرما:

    • هل: خاصیت خلط آور دارد که بدن را گرم نگه می دارد. عوارض آسم، سرماخوردگی و سرفه، برونشیت، گرفتگی سینه، گلودرد و عفونت را درمان می کند.
    • دارچین: علاوه بر ایجاد گرما در بدن و بهبود سیستم ایمنی، خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد که با آنفلوآنزا مقابله می کند.
    • جوزهندی: دارای خواص متعددی است که به ویژه در فصل سرما برای بدن مفید است. این ادویه درد را التیام می بخشد و التهاب را کاهش می دهد.
    • زنجبیل: مصرف روزانه این ادویه در فصل سرما توصیه می شود. درمان طبیعی سرماخوردگی و آنفلوآنزاست. التهاب و درد را نیز کاهش می دهد.
    • سیر: این گیاه با عفونت های متعددی مانند آنفلوآنزا، عفونت گوش و گلو مقابله می کند. میزان خلط را کاهش می دهد. گردش خون را بهبود می دهد، برونشیت و سرفه را درمان می کند.
    • میخک: این ادویه، غنی از ماده مغذی حاوی ویتامین C و A، آهن، منگنز ، پتاسیم، کلسیم، فیبر و پروتئین است. خاصیت ضدعفونی، ضداسپاسمی و ضدالتهابی دارد و مسکن نیز محسوب می شود.
    • زیره سیاه: منبع غنی آهن است. برای سیستم گوارشی بدن بسیار مفید است. خاصیت ضدعفونی دارد و در درمان سرماخوردگی و رفع علایم آن از جمله سرفه موثر است و خلط را خشک می کند.
    • رازیانه: گیاهی مفید برای فصل سرماست. ضدالتهاب و آنتی اکسیدان است. کاهش دهنده کلسترول است و بدن را گرم نگه می دارد.
    • زردچوبه : خاصیت ضدعفونی کننده دارد و از بدن در برابر هر نوع عفونتی محافظت می کند. گردش خون را بهبود می دهد.
    • دانه کنجد: خاصیت گرم دارد و در فصل سرما، بدن را گرم نگه می دارد. قدرت سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد تا بتواند با بیماری های فصل سرما مقابله کند.
    • فلفل: علاوه بر گرم نگه داشتن بدن در سرما، از دیواره معده در برابر عفونت ها محافظت و مشکلات روده و معده را درمان می کند.
    • نعناع: دارای خاصیت ضدعفونی کننده و ضدالتهاب است و به طور موثر گلودرد و عفونت های دیگر را درمان می کند.
    • بابونه: منبع عالی برای آرام کردن اعصاب، معده و سیستم گوارشی است. برطرف کننده گلودرد، سرماخوردگی، علایم آنفلوآنزا و… است.
    • ریحان: این گیاه غنی از ویتامین A و مواد ضد التهابی است.

    خواص دیگر ادویه ها و گیاهان دارویی:

    ترکیب عسل و دارچین:

    بیماری‌های قلبی: عسل و پودر دارچین را روی نان بمالید و از آن به‌طور منظم به‌عنوان صبحانه به جای مربا یا کره استفاده کنید.

    التهاب مفصل: ترکیب این دو را روی بخشی از بدن که درد می‌کند بمالید و آن را به آرامی ماساژ دهید.

    ریزش مو: قبل از حمام کردن، ترکیبی از روغن زیتون گرم، یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری پودر دارچین را تهیه کرده و روی موها بمالید، آن را برای ۱۵دقیقه رها کنید و سپس آن را بشویید.

    عفونت مثانه: پودر دارچین و عسل را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و بنوشید.

    دندان درد: ترکیبی از این دو را روی دندانی که درد می‌کند، قرار دهید.

    کلسترول: ترکیب این دو را با آب جوش یا چای سبز مخلوط کرده و بنوشید.

    سرماخوردگی: در طول فصل زمستان، برای حفاظت از دستگاه ایمنی خود، ترکیبی از عسل و پودر دارچین را با آب ولرم به‌طور مرتب استفاده کرده و بنوشید.

    سوء‌هاضمه: کمی پودر دارچین را روی یک قاشق غذاخوری از عسل بپاشید و قبل از اینکه غذایی بخورید، مصرف کنید. با این کار قدرت اسیدی معده خود را افزایش می‌دهید.

    طول عمر: به‌طور منظم از چایی که با ترکیبی از عسل و پودر دارچین مخلوط شده است، استفاده کنید.

    جوش: عسل را با پودر دارچین مخلوط کرده و قبل از خواب روی جوش‌هایتان بمالید. صبح بعد صورت خود را بشویید.

    چاقی: برای کاهش وزن خود، هر روز صبح، نیم ساعت قبل از خوردن صبحانه، یک قاشق چایخوری عسل با نیم قاشق چایخوری پودر دارچین را در یک لیوان آب جوش مخلوط کرده و بنوشید. معده باید خالی باشد. پودر دارچین به افزایش میزان انسولین در بدن کمک می‌کند و این توانایی را دارد تا فعالیت انسولین را در بدن تا ۲۰برابر افزایش دهد و برای افرادی که از سطح قند خون بالایی برخوردار هستند، بسیار مفید است (افراد چاق و بیماران دیابتی). عسل نیز به سوخت و ساز کلسترول نامطلوب و اسید چرب کمک شایان توجهی می‌کند، مکانیسم سوخت رسانی بدن را فراهم می‌کند، سطح قند خون را در حد متعادل نگاه می‌دارد و به هورمون‌های بازیابی بدن اجازه می‌دهد تا چربی‌های ذخیره شده اضافی را بسوزانند.

    بوی بد دهان: غرغره کردن با عسل و پودر دارچینی که با آب جوش مخلوط شده باشند، سبب می‌شود تا دهان شما در طول روز بوی بد ندهد و خوشبو باقی بماند.

    ……………………

    مزاج بادام:

    بر اساس منابع طب سنتی ایران مزاج بادام در اول گرم و تر است و در رخی منابع معتدل نیز گفته اند.

    افعال و خواص بادام از دیدگاه طب سنتی ایران:

    بازکننده سده ها و حافظ قوتها

    حافظ جوهر مغز خصوص با نبات

    جالی اعضای باطنی

    مقوی قوای بینایی

    ملین طبع و حلق و موافق سینه و شیره آن با شکر جهت سرفه و خشونت سینه و حنجره و

    ملین اعضای باطنی و بطن به سبب جلایی که دارد و جهت زخم روده ها و مثانه و اسهال حادث از رطوبت معده

    تولیدکننده منی و مسکن حدت و گرمی آن و حدت بول

    چاق کننده بدن و با شکر کثیرالغذاء

    ملین طبع و مفتح با انجیر نیز ملین و جهت قولنج نافع

    بادام مطحون ثقیل بر معده و بطی النزول از آن

    رهشی سریع النزول تر از آن

    بادام مربا در تغذیه و فربه نمودن بدن بهتر و در اصلاح کلیه قوی الاثر

    بو داده آن مقوی معده و قابض و رافع ترهل و سستی آن و مقوی قوای جنسی و زیاده کننده منی

    لعق نمودن مقدار یک جوزه معتدل از آن با عسل جهت درد جگر و سرفه و تحلیل ریاح خصوص ریاح کلیه

    ثمر تازه نارس آن که چغاله نامند با پوست مقوی بن دندان و مسکن حرارت دهان به سبب برودت و یبوست پوست آن

    شکوفه آن محرک قوای جنسی مردان و قاطع قوای جنسی زنان (۲).

    رازی در کتاب اغذیه می نویسد: گرمی بادام معتدل ولی هضم آن به کندی انجام می شود. برای سینه و ریه نافع و برای ورم مثانه و روده ها نیز مفید است. شکرطبرزد و قند خزاینی و گلاب موجب اغراء و ازلاق آن گردیده و به سرعت آن را از مجاری هاضمه خارج می سازد. اگر کسی به علت زیاد خوردن آن سنگین شد باید آب عسل روی آن بنوشد و اگر بادام تر زیاد خورد بر روی آن، گوارش زیره و به میل کند.

    اگر گردو و بادام را پوست کنند و با شکر و قند خزاینی بخورند نیروی دماغی تقویت و بر مقدار منی افزوده می شود و بدن را فربه می کند و غذای بسیار به بدن می رساند (۳).

    مضرات بادام:

    ثقیل و بطی الهضم در معده بارد رطب و مضر احشا،

    مصلح آن مصطکی

    مهیج صفرا،

    مصلح آن شکر

    بادام متکرج و فاسد موجب کرب و سقوط اشتها و غثیان و غشی

    مصلح آن قی نمودن و ربوب حامضه بعد از آن آشامیدن (۲)

     مزاج روغن بادام:

    معتدل در گرمی و سردی و به غایت مرطب دماغ خصوص تازه آن.

    افعال و خواص روغن بادام:

    مرطب مغز و موافق اسپاسم های عضلات و ورم و سرسام و رافع بی خواب و خواب آور (منوم) شرباً و تمریخاً

    مکرراً آشامیدن آن با کثیرا و شکر جهت سرفه خشک و تصفیه آواز و مجاری ریه و تلیین روده و رفع ضرر ادویه مسهله مطلقاً و حبوب حاره شرباً و چرب نمودن آنها بدان و با آب گرم و العبه و اشیای مناسبه نیز جهت اسهال و دلپیچه و تلیین روده ها و رفع قولنج و دفع سخت ادراری و اعانت بر اخراج سنگ خصوصاً با حجرالیهود سوده با آب گرم

    مقدار مصرف روغن بادام:

    تا نه مثقال.

    دوام تدهین (چرب کردن) مهره های پشت بدان جهت نقرس و رفع خمیدگی پیران و غرغره آن با آب گرم جهت خشونت حلق موثر.

     

    مضرات روغن بادام:

     احشای ضعیفه

    مصلح آن مصطکی

    برگ تازه آن مسهل ومسقط کرم معده و خشک آن قابض و رافع اسهال است (۲).

    رازی در کتاب اغذیه می گوید: بادام شیرین به هیچ وجه قابض نیست بلکه به واسطه شیرینی که دارد تلطیف نموده و بنابراین اعضای داخلی بدن را تمیز می کند و جلا می دهد و کمک به از بین بردن رطوبات می نماید و در کتاب منصوری گوید گلو را گرم می نماید، هضم آن مشکل است و در معده مدت زیادی میماند با وجود این انسداد نمی کند بلکه گشاینده انسدادها است (۳).

    ترکیب شیمیایی بادام:

    هر ۱۰۰ گرم بادام شیرین حاوی ۱۰/۱۸ گرم مواد پروتئینی، ۲/۵۴ مواد چربی، ۱۸ مواد قندی،۸/۲ سلولز، ۴/۴ آب و ۵/۲ گرم خاکستر می باشد روغن آن حاوی ۵۵ تا ۷۵ درصد اولئین است. بادام حاوی مواد معدنی کلسیم،فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزوم و همچنین ویتامین های A,B1,B2,PP,B5,B6 می باشد.

    هر یکصد گرم آن ۶۰۶ کالری حرارت ایجاد می کند (۴).

    در مطالعه ای که بر روی تاثیر روغن بادام و گلیسیرین در پیشگیری از استریای حاملگی انجام شده نتایج به شرح ذیل بوده است:

    تعداد ۱۵۹ نفر شامل ۵۳نفر شاهد، ۵۳ نفر مصرف کننده گلیسیرین و ۵۳ نفر مصرف کننده روغن بادام بودند و گروه ها از نظر مدت بارداری و سایر شاخص های تاثیرگذار مشابه بودند. میزان بروز استریای حاملگی در گروه شاهد ۷۹٫۲ درصد بود و میزان بروز استریای شدید در گروه شاهد ۳۴% بود. همین میزان در گروه گلیسیرین ۹٫۴% و در گروه روغن بادام ۷٫۵% بود.

    با توجه به میزان بروز استریای حاملگی و تاثیر مثبت روغن بادام در پیشگیری از شدت استریای حاملگی، تجویز آن توصیه شده است (۵).

    بادام تلخ (لوزالمر)

    ماهیت آن: مانند لوزالحلو است الا آنکه مغز آن تلخ و بهترین آن نیز تازه بزرگ دانه چرب آنست.

     

    مزاج بادام تلخ:

    درمنابع طب سنتی ایران مزاج بادام تلخ در آخر سوم گرم و در آخر اول خشک و در دوم نیز گرم و خشک گفته اند (۲).

    افعال و خواص بادام تلخ:

    محلل و جالی و در تنقیه و ازاله اخلاط غلیظه بی جایگزین

    ضماد آن با سرکه جهت درد سر

    اکتحال آن جهت تقویت قوای بینایی

    جهت سرفه و ورم سینه و ریه نافع خصوصاً با نشاسته و یا نعناع جهت درد کلیه

    با عسل جهت بازکردن سده کبد و طحال و امراض کبد و یرقان و طحال

    با ماء العسل جهت قولنج

    با میپختج جهت علل گرده و شکستن سنگ و ادرار بول و رفع عسر آن و درد رحم

    اغتسال سر بدان جهت حزاز و قتل شپش

    فرزجه آن بازکننده خون قاعدگی

    ضماد آن با سرکه و یا شراب جهت زخمهای کهنه و ساعیه و بثور رطبه و قوبا و حزاز و نمله و جرب و حکه و کهیر

    طلای آن جالی کلف و آثار صورت و با شراب و عسل جهت نمله.

     

    مضرات بادام تلخ:

    بادام تلخ مضر روده ها (امعا) است.

    مصلح آن شکر و نبات و بادام شیرین و خشخاش (۲)

    ریشه درخت بادام:

    ریشه درخت بادام دارای مزاج گرم و خشک است.

    افعال و خواص ریشه بادام:

    جالی و محلل

    ضماد آن با روغن گل جهت درد سر بارد و کلف

    آشامیدن طبیخ آن جهت تنقیه طحال و کلیه و رفع قولنج و اخراج کرم معده

    ضماد خاکستر آن جهت سوختگی آتش مفید

    طلای برگ مطبوخ آن با شراب جهت حزاز بیعدیل.

    روغن بادام تلخ

    از داروهای گیاهی طب سنتی ایران است و دارای افعال جالی و محلل و مجفف (خشک کننده) است.

    مزاج روغن بادام تلخ:

    در اول دوم گرم و مایل به رطوبت.

    افعال و خواص روغن بادام تلخ از دیدگاه طب سنتی ایران:

    مسهل اخلاط لزجه چسبنده و سوداویه در نواحی معده

    با ادویه مناسبه جهت آسم و ورم ظحال و درد کلیه و عسرالبول و رفع قولنج و اختناق رحم و اورام و انقلاب آن و

    اخراج سنگ ها و جنین

    قطور آن جهت درد گوش و دوی و طنین و کشتن کرم آن

    حمول آن مخرج جنین و مشیمه.

    طلای آن جهت رفع آثار رخسار و کلف و چین گونه و شقاق عارض از سرما.

    طلای آن با شراب جهت قروح رطبه و سپرز و حزاز نافع.

    مقدار مصرف روغن بادام تلخ:

    تا چهار مثقال

    صمغ درخت بادام شیرین و تلخ نایب مناب صمغ عربی است

    بادام نمک پرورده بریان مصلح و معدل نفس است نزد گرسنکی کاذب و باعث بطوء سکر و منقی سینه و مدر بول و مسهل بطن و مورث تخمه

    مصلح آن شکر و مثلث (۲)

    ترکیبات شیمیایی:

    بادام تلخ دارای روغن ثابت، ویتامینE ، گلوکوزید، آمیگدالین می باشد که در اثر هیدرولیز، آنزیم امولسیون، اسید هیدروسیانیک، گلوکزو بنزالدئید می دهد (۱).

    ……………………………………..

    شلغم

    طبیعت شلغم گرم و تر است.

    برگ های آن قلیل الغذا (کم غذا) است و مصرف آن در غذاها برای افرادی که امتلای خون (یعنی پر خونی) دارند مفید است.

    غده زیرزمینی یعنی قسمت اصلی شلغم برای افرادی که دچار کم خونی هستند مفید است.

    آب شلغم یا رنده شده آن همراه کمی فلفل سیاه برای دفع سنگ کلیه مفید است. (البته فقط برای سنگ های کوچک زیرا که حرکت سنگ های بزرگ ایجاد درد و خونریزی می کند و ابتدا باید با روشهایی سنگ ها کوچک شوند.)

    شلغم کاملا پخته که کاملا له شود و به شکل خمیر نرمی شود به شکل ضماد برای تسکین دردهای مفاصل مثل درد نقرس مفید است.

    طبیخ یا شربت (آب پخته آن همراه با هم وزنش شکر) کاملا پخته آن برای سرماخوردگی و دفع خلط سینه کاربرد دارد.

    برای پیشگیری از سرماخوردگی در کودکانی که زیاد سرما می خورند: مصرف روزانه ۲-۴ عدد از زمانی که شلغم وارد بازار می شود تا زمانی که در بازار وجود دارد توصیه می شود. البته این کودکان باید اصلاحات تغذیه ای دیگری نیز انجام دهند.

    ترشی و مربای شلغم تقویت کننده نیروی جنسی در زن و مرد می باشد.

    ……………………………………

    عناب

    میوه عناب دارای خواص طبی متعددی است و در مکاتب طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژه‌ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری‌ها دارد.

    عناب آرامش‌بخش و ضد بد خلقی بوده و در طب سنتی چین و کره از آن به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب می‌شود و تقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی است استفاده می‌کنند

    خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی عناب

    عصاره آن موجب مهار اثر رادیکال‌های آزاد (به عنوان عامل افزایش التهاب) می‌گردد. حاوی آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی چون ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاوونوئید است. همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شود.

    عناب و قند خون

    ترکیبات اتری موجود در آن عامل مهار کننده‌ای در افزایش قند خون است. همچنین مقادیر پارامترهای بیوشیمیایی مانند قند خون، اوره، کراتینین، کلسترول سرم، تری‌گلیسیرید سرم، HDL، LDL، هموگلوبین و هموگلوبین گلیکوزیله را به طور قابل توجهی به سطح نرمال نزدیک می‌کند.

    عناب و سرماخوردگی

    در طب سنتی ایران نیز مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است. چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار گوارا محسوب می‌شود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک می‌کند. اگر دچار سرماخوردگی شده‌اید و از خشکی سینه و سرفه رنج می‌برید، عناب داروی گیاهی مناسب و کارآمدی است. عناب دارای لعاب فراوان، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است. عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده سینه و ضد سرفه است.جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف می‌کند. به علاوه آسم و تنگی نفس را برطرف می‌کند. برای تهیه جوشانده عناب ۵۰ گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.

    ارزش تغذیه‌ای

    این میوه منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای مواد معدنی است. همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور می‌باشد. در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول موثر در کاهش چربی و قند خون است. محتوای چربی کل میوه عناب بسیار کم است. نسبت اسیدهای چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است، بنابراین متخصصین تغذیه می‌توانند عناب را به عنوان بخشی از رژیم غذایی توصیه نمایند.

     

    عناب و دستگاه گوارش

    عناب در زمان ابتلا به اسهال می‌تواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. مخلوط را با نمک و فلفل به عنوان هضم کننده مصرف کنید. میوه خشک رسیده به عنوان ملین می‌باشد. حتی تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است و به تمام افرادی که از یبوست رنج می‌برند توصیه می‌شود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند. عناب تقویت‌کننده دستگاه گوارش است و مطالعات بالینی، تأثیرات آن برای رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگیری از نفخ موثر است.

    حفاظت از کبد

    مصرف عناب به طور معنی‌داری سطوح آنزیم‌های کبدی را کاهش می‌دهد. این آنزیم‌ها نشانگر آسیب بافتی هستند.

    یافته‌های بافت شناسی نشان می‌دهند که این میوه اثرات محافظتی در برابر بیماری‌های کبدی دارد. عناب در درمان کبد چرب نیز مفید است.

    خواص دیگر عناب

    * در کم فشاری خون و نازایی مفید است.

    * عناب آرامش‌بخش و ضد بد خلقی بوده و در طب سنتی چین و کره از آن به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب می‌شود و تقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی است استفاده می‌کنند.

    * خاصیت ضد میکروبی دارد.

    * چای عناب دارای ماده ضد سرطانی ساپونینز است. این چای باعث ترمیم بافت‌های آسیب دیده و تقویت عضلات می‌شود.

    * استفاده از مغز میوه در زخم‌ها و بریدگی‌ها سبب سرعت بخشیدن به بهبود آن‌ها می‌شود.

    * به دلیل محتوای فلور در استحکام دندان‌ها موثر است.

    بخش تغذیه شناسی سنتی تبیان

    ……………………………………………….

    منابع:

    ۱- دکتر ابوالقاسم سلطانی، گیاهان دارویی، جلد اول، ۱۴۸-۱۵۰

    ۲- محمدحسین عقیلی، مخزن الادویه : ۷۰۸-۷۱۰

    ۳- محمدبن زکریای رازی، منافع الاغذیه و دفع مضارها، تصحیح دکتر فرزانه غفاری، انتشارات المعی،۲۰۲

    ۴- G. Mandalari, C. Nueno-Palop, G. Bisignano, M. S. J. Wickham, and A. Narbad, Potential Prebiotic Properties of Almond (Amygdalus communis L.) Seeds, American Society for Microbiology, Vol. 74, No. 14, 2008, p. 4264–۴۲۷۰

    ۵- بهنیا حمید,حسینی مین، بررسی تاثیر روغن بادام و گلیسیرین در پیشگیری از استریای حاملگی ، پاییز ۱۳۷۹; ۵۳ ۳۱۷-۳۲۰٫

    ۶٫کتاب آبدست طبیب استاد محمد عبادیانی

    گردآوری:آرزو سلطان عطار

    مطالب مرتبط :

    نوشتن دیدگاه

    شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .

    کلیه ی حقوق این سایت مربوط به گروه آناتومی دانشکده پزشکی علی ابن ابیطالب یزد میباشد.

    مدیر گروه آناتومی : دکتر فاطمه پیغمبری

    طراح سایت : سید محمد امین هاشمی پور

    مدیریت محتوایی سایت: امیرحسین اشرف

    ویرایش سایت: محمد مهدی جارچی یزدی

    تمام حقوق این سایت برای © 2018 سایت گروه علوم تشریح دانشکده پزشکی علی ابن ابیطالب یزد. محفوظ است. طراحی توسط:سید محمد امین هاشمی پور